Heel erg lekker geslapen, het was tenslotte een stuk afgekoeld. Wel vroeg wakker geworden, maar ja, wel lagen gisteravond dan ook al om half elf op bed. Zo rond half twaalf zijn we vertrokken naar Frans en Gabriëlle in Kuhbuhne, waar zij een oud lokaal ziekenhuis hebben opgeknapt. Zij zijn daar terecht gekomen tijdens een camperrondreis door Afrika en gebleven omdat de zorg daar enorm beroerd was en ze dat niet konden aanzien. Het ziekenhuis is nu opgeknapt en de faciliteiten worden langzaamaan verbeterd, zoals bijvoorbeeld een betere (lees: correct gebouwde) septic-tank voorzien van waterslot (wel erin, en niet eruit) en bug-traps (geen vliegen in of uit de septic-tank). Dat zorgt er in ieder geval voor dat de sanitaire voorzieningen een heel stuk hygiënischer worden.
Op dit moment, vertelde Frans, kunnen ze ongeveer twee jaar vooruit dankzij donaties van de Rotary Club Nederland en gelden van een diner ten behoeve van dit ziekenhuis. Een mooi bezoek aan een steeds bekender worden ziekenhuis. Ook bij patienten, het totaal binnengekomen aantal is in een jaar tijd bijna verdrievoudigd. Afgelopen augustus zijn er bijna 1400 mensen langsgeweest in het ziekenhuisje, wat misschien twee á drie keer groter is dan een huisartsen-praktijk in Nederland.
Gelukkig komen er uit verschillende landen nurses gratis meehelpen, ook nurses uit Gambia worden hier ingehuurd. Dat verlicht de taak van Frans en Gabriëlle enigzins.

Via de stevig ondergeregende weg weer teruggereden en bij Betsy en Ismaila even wat gegeten zo rond drie uur ’s middags.
Daarna richting Brikama, daar is langs de weg een craft-market, waar voornamelijk houtsnijwerk wordt gemaakt en verkocht. Rondgelopen tussen de shops en gekeken of er nog wat moois te zien was, uiteindelijk een mooi beeld gevonden en met wat afdingen gekocht voor 850 dalasis. Het beeld gaat waarschijnlijk precies in de koffer mee terug. Het beeld is zelfs voor ons gewogen (3 kg), gemeten (80 cm) en ingepakt.

Toch bij elkaar een vermoeiende dag, het rijden op de zandwegen en kuilen vreet energie. We hebben de dag afgesloten met ‘domada’, rijst met een pinda-puree en vlees. Errug lekker, maar het vult enorm!

Tot morgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.